Koncentrácie peľu lipnicovitých tráv výrazne rastú

23.05.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 23. mája (TASR) - Uplynulý týždeň na celom Slovensku dominoval v ovzduší slabo alergizujúci peľ ihličnanov, pričom pokles nočných teplôt spôsobil aj výraznejší pokles denných koncentrácií spór a peľu ostatných alergénov. Skončila sa peľová sezóna brezy, hrabu, jaseňa, duba, buka i drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Koncentrácie peľu borovicovitých drevín boli opäť najvyššie v Banskej Bystrici, kde dosiahli ešte hladinu 1076 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

"Pre mnohých polinotikov nastávajú krušné časy - v ovzduší na celom území Slovenska totiž významne narastajú koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Možno konštatovať, že peľ týchto tráv, ale aj obilnín budú najvýznamnejším peľovým alergénom až do začiatku leta," uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktoré je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) v SR. Druhové spektrum peľu na území Slovenska dopĺňal okrem už uvedených druhov drevín ešte peľ orecha, platanu, pagaštanu, gaštanu, ružovitých, pajaseňa, agátu, bazy a lipy. Z bylín to bol peľ mrkvovitých, astrovitých, repky, skorocelu a štiavu. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium.

Na základe výsledkov monitorovacích staníc PIS Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v Bratislave a RÚVZ v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Trnave a Žiline tento týždeň už budú dominovať alergologicky významné koncentrácie peľu tráv v ovzduší na celom Slovensku. Kvitnú rôzne druhy okrasných kríkov, množstvo lúčnych i záhradných bylín, repka, skorocel i štiav. Kvitnú aj ihličnany z čeľade borovicovitých, ktorých peľ ešte tento týždeň ovplyvní peľovú situáciu v ovzduší najmä na strednom a severnom území Slovenska.

K poklesu denných hladín peľu bude dochádzať najmä v súvislosti so zrážkovou činnosťou. Momentálne kvitne aj väčšie množstvo hmyzom opelivých druhov drevín (napríklad agát či lipa), ktoré majú ťažšie peľové zrná. Tieto sa horšie šíria v ovzduší, preto ich monitorovacie stanice nemusia zachytiť, alebo ich zachytia len v malých množstvách. Pre alergikov je teda podľa slov hovorkyne dôležité, aby si uvedomili, že vyššie koncentrácie ich peľu sa vždy vyskytujú najmä v blízkosti kvitnúcich porastov. Po oteplení budú narastať aj denné koncentrácie spór húb – plesní.
 

Vyberte región